Vastenavend 2022: kompakt en in de mate van 't mogeleke

  • Krabbegat 28-01-22

De Vastenavend van 2022 wor kompakt en in de mate van 't mogeleke

De Stichting Vastenavend kom mette n'uitleg oe datte Vastenavend van 2022 d'r uit ga zien. De viering van Vastenavend in 't Krabbegat zal slechts in beperkte mate mogelek zijn. Di d'et drie oorzake:

1. De sinds 26 januari geldende coronamaatregelen verhinderen nog steeds de organisatie van de traditionele evenementen van onze Vastenavend, zowel binnen als buiten, omdat daar geen vaste zitplaatsen zijn;

2. De lockdown van de afgelopen tijd heeft de noodzakelijke voorbereidingen zo goed als stilgelegd, bij optochtbouwers, bandjes en ook bij de Stichting Vastenavend;

3. Het opnieuw opstarten van de voorbereidingen per 26 januari wordt belemmerd door het grote aantal besmettingen, dat ook onder vrijwilligers tot verplichte quarantaine leidt. De Stichting Vastenavend hoopt dat ondanks deze moeilijkheden het leutfeest ‘in de mate van het mogelijke’ gevierd kan worden en de stand van zaken is momenteel als volgt:

't Neuzebal nie op 4, mar op 19 febrewarie
Tijdes de periejode van de lockdown was al beslote 't Neuzebal te verplaatse van vrijdag 4 naar zaterdag 19 febrewarie, in de n'òòp datter dan meer mogelek zou zijn. Mar omda de maatregele nou tot 8 mèèrt gelde, zal de prizzetasie van 't nuuwe Vastenavendliedje D'r is wir leve n'in de bouwerij deur Prins Wannes III op 'n andere menier motte plaatsvinde. Mar 't mement sta vast: zaterdag 19 febrewarie.

Vastenavendwiekend
De wijze waarop Prins Wannes III dit jaar in het Krabbegat kan worden ontvangen wordt nog onderzocht. Maar het staat vast dat hij de stadssleutel weer in ontvangst zal nemen. Op zondag van Vastenavend is er geen dweilbandfestival mogelijk, maar op die dag vindt vanuit een tot studio omgetoverde Stoelemat een Leutmarathon plaats die live wordt uitgezonden door ZuidWest TV. Daarbij is beperkt publiek mogelijk.
Er is op maandag geen traditionele Kindervastenavend. Er wordt aan gewerkt om de kleine Krabbekes op een andere manier bij de Vastenavend te betrekken. Al eerder dit jaar is besloten dat er op dinsdag 1 maart geen Grote Optocht zal zijn.

't 7x11 jareg jubeleejem
Jammer genoeg zijn ook de extra evenementen die gepland waren in verband met het 7x11-jarig jubileum geschrapt. Hopelijk kunnen ze worden verplaatst naar volgend jaar.

Dweile
Toch zal het ook dit jaar gewoon Vastenavend worden en zal er vanaf zaterdag 5 februari gedweild worden in het Krabbegat. We verwachten dat er door de gemeente of de veiligheidsregio nadere aanwijzingen zullen komen over de manier waarop er gedweild kan worden. Indien mogelijk zal Prins Wannes III zijn opwachting maken bij zijn Krabben, uiteraard incognito en met een klein gevolg. Als het kan, dweilen we tot 19 februari op het liedje van vorig jaar: Me bloeie wir op!

En wijer
Op 18 febrewarie zal de Vastenavendkrant wir op oew deurmat valle, waarin ok 't uiteindeleke pregramma zal worre n'opgenome. De krant wor wir uis-aan-uis bezurregd deur de ICB'ers. Mar vorafgaand zulle ze netuurlek ok dees jaar wir de jaarlekse ronde make n'om donasies te werreve vor de kontienuwieteit van 't Vastenavendféést.

Ok vergimmes interessant om te lezen...