Boegbééld van de Vastenavend Kees Becht (99) overleeje.

  • Krabbegat 28-11-16

Kees Becht in 2011 bij d'ekspesisie Mooi late n'ange

Afgelòòpe vrijdag is Kees Becht overleeje n'aan de gevollege van 'n verslikking. Kommende vrijdag nimt Berrege n'afscheid van Kees in de Getrudiskerk.

Kees (Cornelis Jacques Gerardus) Becht, wier gebore n'op 15-6-1917 in 't Vierkantje. Z'n vader was 'n dranke n'andelèèr en z'adde 'n slijterij in de Kortemeestraat. Z'n moeder was 'n telleg uit 't roemrijk sjovisvissersgeslacht van Dort. Ieruit putte Kees z'n inspirasie voor de latere vastenavendviering. Veul van d'uidege gebruike zijn ontsprote aan zijn brein.

Lomp was tie nie. Ij deurliep mè gemak 't gymnasium en later b'aalde ij 't docteraal rechte n'aan d'universiteit van Leiden. Vanweges dat t' ie ullep bood aan 't verzet wier t'ie in Mèèrt 1944 g'arresteerd en belandde die in Kamp Sachenhausen. Gelukkig et t'ie 't kamp en de beruchte dodenmars overleefd.

Tusse 1946 en 1950 was t'ie loco-burgemééster en wet'ouwer van Berrege. En lid van de provinsiale state van Brabant. In 1946 begon t'ie een appelsapfebriek, de B-3, welke later overging in Vrumona. Bekend van de Sisi en Pepsi Cola.

In 1946 was ij mede n'oprichter van de Stichting Vastenavend. Same mè Korneel Slootmans en Louis Weyts kwame veule tredisies tot stand. As òòg'eid Prins Nilles I was t'ie 't boegbééld van de Berregse Vastenavend tusse 1946 en 1958. Veule gebruike wiere n'onder zijn bewind in ere ersteld of ontwikkeld. Tot op de dag van vedaag make me nog gebruik van deze tredisies. Vanwege z'n veule verdienstes voor de Vastenavend, was t'ie ridder in d'orde van de Gouwe Krab mè diamante. Voor zijn verdienstes voor Berrege was t'ie Ereburger van Berrege sins 2000.

Kees, me gaan n'oe enorm misse. Gij was onze n'òòg'eid. Gij ston d'aan de wieg van onze eigeste Vastenavend. Gij bouwde 't fundement van ons gròòtste féést. Agge nou dèèr bove ben, mak t'r dan mè d'al die andere Krabbe 'n féésje van. Me misse oe.

Ok vergimmes interessant om te lezen...